Претражи овај блог

понедељак, 13. април 2020.

Нова тема за 6. разред од 13. априла - Употреба и злоупотреба интернета
                                                  Ти си фаца - преузето са YouTube

Прочитајте текст, погледајте презентацију и размислите пре него што кликнете.

Безбедност деце на интернету


Неки од могућих видова узнемиравања на интернету

Наведене странице не морају увек бити у функцији узнемиравања али треба бити опрезан приликом посете овим старницама.

Wеb странице које промовишу неправилне навике у исхрани, као што су булимија и анорексија, могу бити облици узнемиравања младих на интернету. Такви садржаји могу мотивисати младе људе на идентификацију са здравствено нездравим моделима и подстицати младу особу да се неправилно храни и самоповређује на тај начин.


Chat – room - Четовање (енг.: чаврљање) је облик комуникације два или више корисника путем рачунара и мреже у реалном времену (реал-тиме). Ради се о врло кратким порукама које корисник види чим их његов саговорник пошаље (обично притискујући типку Ентер). У неким четовима постоје тзв. собе у којима истовремено прича и до неколико десетака (па и стотина) корисника, у некима је разговор ограничен на неколико учесника, док неки могу да комбинују обе врсте. За неке четове не треба ништа осим Wеб прегледача и Јава програмског језика, док су неки прерасли у посебне рачунарске програме, од којих су најпознатији Windows Live Messenger (бивши MSN Messenger), Skype, Yahoo! Messenger, ICQ, Google Talk итд.


Говор мржње - најопштије се дефинише као усмени или писани говор који се своди на јавно изазивање или постицање мржње према одређеној групи (или појединој особи) на основу неког њеног одређења (расног, етничког, верског, језичког) у сврху стварања нетрпељивости, презира, раздора, негативног стереотипа, подстицања дискриминације и непријатељства, упућивања претњи, подстицања и изазивања насиља и/или распаљивања већ постојеће мржње, с тим што се она кроз јавни говор мржње развија, јача и продубљује. У последње време, говор мржње обухвата и говор који је усмерен на изазивање или подстицање мржње и нетрпељивости према полу и сексуалној опредељености, а све чешће овај појам обухвата и нетрпељивост према различитом политичком и другом мишљењу, образовању, социјалном статусу, као и националном и друштвеном пореклу.

Wеb странице које промовишу учешће малолетника у модним ревијама, странице које промовишу избор за мис (лета, моде, плаже, мај матуранткињу, избор за мис разних манифестација, позиви на размену ученика и студената у иностранству, бесплатно учење страног језика...

Странице које промовишу разне хуманитарне организације које се крију под плаштом секти.

Странице које се представљају као званичне странице верски признатих организација (црква) а у позадини се крију секте.

Wеb странице које промовишу позиве на ''повољна'' или бесплатна путовања.

Wеb странице које промовишу алтернативне и мање познате спортове.

Wеb странице које промовишу разне назови психолошке радионице, бесплатне терапијске сеансе, духовно просветљење и излечење и сл.

Списак страница које својим садржајима и активностима могу да узнемире младе и/или да их подстакну на разне облике узнемиравања, повлачења у себе, удаљавања од породице и другова није коначан. Он расте из дана у дан из сата у сат и тешко га је контролисати и ажурирати.


Нема коментара:

Постави коментар