Претражи овај блог

понедељак, 13. април 2020.

Нова тема за 5. разред од 13. априла - Дигитално насиље и како се заштитити


Дигитално насиље је веома често и опасно.

Погледајте видео и прочитајте савете како бисте били безбедни на интернету.


Све боје интернета  видео ЗАШТИТИ СЕБЕ  


Заштити себе - преко ове везе прочитај савете

 


ИГРИЦЕ  

 Немој да скидаш игре са непознатих сајтова, могу ти заразити рачунар вирусима.
При игрању игара са непознатим људима на Интернету немој да откриваш своје личне податке.


КАМЕРА
Комуницирај преко камере само са особама које познајеш и којима верујеш.


Буди паметан и омиљен, КЛИКНИ ДРУГАРСКИ
Не снимај, не објављуј и не шаљи фотографије и снимке који могу некога осрамотити или изложити исмевању .
Пре него што напишеш поруку, причу или објавиш фотографију, размисли да ли ћеш тиме некога повредити. Немој чинити другима оно што не би волео да други чине теби.
Немој слати ни прослеђивати поруке које вређају и узнемиравају друге. Запитај се како би се ти осећао да примиш ту поруку.
Немој се укључивати у расправе и четове који неког оговарају или му се ругају. То је облик насиља.
Ако ти неко пошаље претећу или злонамерну поруку, немој одговарати. Покажи је одраслој особи којој верујеш.
Помози другарима које неко малтретира путем Интернета, немој прикривати такво насиље и одмах обавести одрасле о томе шта се догађа.
Преузето са сајта: Паметан клик


Користи само чет сајтове који су намењени младима, најбоље оне који имају некога ко надгледа садржај у „ собама “ за ћаскање .
Никад немој непознатим људима на чету давати податке о себи, својој породици и пријатељима, не откривај им своје презиме ни адресу, немој рећи у коју школу идеш, јер не можеш знати какве су им намере.
Никад не шаљи непознатим људима своје фотографије, слике породице или пријатеља, јер се оне могу на разне начине злоупотребити.
Имај на уму да „непозната” особа с којом четујеш може лажно да се представи, даје неистините информације о себи, пошаље ти туђу фотографију.
У ћаскању немој писати ништа чега би се стидео ако то прочитају твоји пријатељи у школи или у комшилуку, не шаљи фотографије које не би желео да покажеш другима. Све што пошаљеш злонамерна особа може да искористи да те уцењује, уз претње да ће то објавити на Интернету или на неком другом месту.
Ако ти неко пише узнемиравајуће, претеће или непристојне поруке, престани да четујеш са њим и обавезно то реци родитељима или некој другој одраслој особи којој верујеш. Ниси ти крив због тога што ти неко прети и вређа те. Затражи помоћ од одраслих чак и кад мислиш да си урадио нешто недозвољено.

Научи да блокираш на чету особе које ти шаљу нежељене поруке. Обично је лако то учинити: десни клик на име особе коју хоћеш да блокираш и у менију изабереш и кликнеш на опцију “Block”.
НИКАД немој ићи сам на састанак с особом коју си упознао на чету. Ако желиш уживо да упознаш познаника са Интернета, договори први сусрет на неком јавном месту, где има доста људи. Не налази се насамо с њим, већ поведи неколико пријатеља и пријатељица или одраслу особу којој верујеш. 


Званично, мораш имати најмање 13 година да би отворио профил на Фејсбуку

А ОНДА….

Додај на свој профил само људе које лично познајеш.
Не објављуј на свом профилу ништа због чега би ти било непријатно када би то видели твоји родитељи, наставници, другари из твоје школе.
Не објављуј своје личне податаке (телефон, адреса, лозинка) и информације о твојим кретањима (где ћеш бити у које време, када си у школи, кад и где излазиш….)
На свом профилу креирај поставке које штите приватност – у оквиру налога у опцији Подешавања изабери опцију Подешавања приватности (Privacy setting ) и изабери опцију да све твоје податке и фотографије могу да виде само пријатељи

Фејсбук ће уклонити са мреже фотографије које нису у складу са њиховом политиком (нпр. непристојне слике). Али ако је неко објавио слику на којој си и ти обележен (тагован), а која ти се не допада, можеш уклонити ту ознаку (таг) ако кликнеш испод те слике на “Уклони ознаку” и та слика више неће бити повезана са твојим профилом.
Свакога ко ти шаље нежељене или непримерене поруке и садржаје блокирај и пријави. Сваког корисника ћеш лако блокирати ако на страници Подешавања приватности (Privacy settings) у одељку Блок Листе (Block People) упишеш његово корисничко име.
Можеш ограничити број људи који те траже на Фејсбуку путем опције за Претрагу (Search ), људе који ти могу послати поруку, видети твоју листу пријатеља, и друго. Ове опције доступне су на страници Повезивање на Фејсбуку у оквиру Подешавања приватности .
Сваку непријатност или злостављање путем порука на Фејсбуку пријави на линку Пријави ( Report) који се налази поред имена и слике пошиљаоца када видиш поруку или путем имејл адресе: abuse@facebook.com, и обавезно реци родитељима.На везама испод погледајте видео


Нема коментара:

Постави коментар